Peter De Roover: ‘N-VA heeft wat uit te leggen na Bracke-interview’
Foto: katrijn van giel

De uitspraken van N-VA-Kamerlid Siegfried Bracke over het confederalisme zijn bij Peter De Roover, ere-voorzitter van de Vlaamse Volksbeweging, in het verkeerde keelgat geschoten. “Zijn remedie dreigt het wezen van de N-VA uit te hollen”, hekelt hij op de website van Doorbraak. Volgens de chef-politiek berokkent Bracke de N-VA “communicatief schade”.

Bracke laat zaterdag in De Standaard verstaan dat N-VA ook zonder confederaal akkoord in een federale regering wil stappen. “Wij passen voor een blokkering. Dat is echt een plechtige belofte”, klinkt het.

“N-VA heeft wat uit te leggen na Bracke-interview”, reageert De Roover. Want hoe Vlaamsgezinden nog overtuigen niet naar Vlaams Belang te gaan, of kiezers die Bracke volgen weghouden bij “Vlaams-Belgische regeringspartijen”? Of nog: “krijgt N-VA zoveel kramp van de spreidstand, het zogenaamde spagaat, dat de partij nu op één van beide benen gaat staan?” Overtuigend antwoorden zal de partij energie kosten, vreest De Roover.

Helemaal gerust in het N-VA-standpunt is de Vlaams-nationalist ook niet. “De komende uren en dagen zullen duidelijk maken of de N-VA een bocht maakt, dan wel of Bracke zal komen vertellen dat hij ‘verkeerd begrepen’ is”, vervolgt hij. Vertolkte Bracke immers niet het partijstandpunt, dan stelt hij zich anders op “als een dissident binnen de eigen partij”.

Nochtans ligt een duidelijk verhaal voor N-VA volgens De Roover voor de hand. Want zelfs als in 2014 zich de kans voordoet om een centrumrechtse regering te vormen, “die een beleid voert dat past bij de voorkeuren van de Vlaamse kiezer”, dan is het probleem eventueel voor één legislatuur opgelost. “Meer dan een toevalstreffer zou dat niet zijn”, besluit De Roover, die N-VA nog waarschuwt dat met ‘unique selling propositions’ zeer omzichtig moet worden omgesprongen.