Bogaert: ‘Alsof Groen bos niet meer belangrijk zou vinden’
Hendrik Bogaert Foto: IMAGEGLOBE

CD&V-staatssecretaris Hendrik Bogaert ruikt een kans in de uitspraken van N-VA-Kamerlid Siegfried Bracke over het confederalisme. “Nu de N-VA haar bestaansreden opgezegd heeft, doe ik een oproep aan de kiezers van N-VA om ons te versterken”, schrijft hij zaterdag op zijn blog. “Dit is alsof Groen zou zeggen dat een bos niet meer belangrijk is.”

Bracke laat zaterdag in De Standaard verstaan dat N-VA ook zonder confederaal akkoord in een federale regering wil stappen. “Wij passen voor een blokkering. Dat is echt een plechtige belofte”, klinkt het.

“Op het eerste zicht” lijkt dat goed nieuws, reageert CD&V’er Bogaert, “omdat de N-VA daarmee onze standpunten volgt”. “De splitsing van BHV, de staatshervorming van 20 miljard en de bijhorende fiscale autonomie van 12 miljard zijn wel degelijk belangrijk.”

Maar volgens Bogaert is N-VA vooral ongerust dat “de keuze voor CD&V steeds meer gemaakt wordt”. De Vlaams-nationalisten zitten immers met een probleem bij iedereen die bekommerd is om de economie, vermoedt hij. “Wat moeten ze kiezen: een N-VA die voor een staatshervorming gaat, of CD&V die voor herstelbeleid gaat? Een staatshervorming betekent een tweederde meerderheid en dus veel partners. Hoe meer partners, hoe meer risico op een onduidelijk beleid.”

Bogaert hoopt alvast dat kiezers zullen terugkeren naar CD&V, “nu N-VA haar bestaansreden opgezegd heeft”. “Wij zijn de partij stap per stap aan het heropbouwen én wij houden onze beloftes”, probeert hij nog. “Wat ben je met een partij die reeds voor de onderhandelingen de essentie van haar eigen partijprogramma onbelangrijk verklaart. Wat is haar nieuwe ‘plechtige belofte’ dan waard?”

Lees de volledige blogpost