Stel, je computer of externe harde schijf geeft er de brui aan, maar je vermoedt dat je data nog wel te redden zijn. Het beste wat je op dat moment kan doen, is een zogenaamd HDD-dock op de kop tikken.

HDD-docks zijn er in alle soorten en maten. Ons oog viel op de Quickport Combo van Sharkoon (35 euro) waarmee je zowel SATA-harddisks (van 2,5 en 3,5 inch) als IDE-schijven op je computer kan aansluiten. De verbinding gebeurt via een USB-kabel. De Quickport Combo gebruikt een USB 2.0-interface, maar Sharkoon heeft ook docks met USB 3.0 in het assortiment die een snellere gegevensoverdracht bieden.

SATA-drives prik je gewoon boven in het dock waar je ook een uitwerpknop vindt om de schijf weer makkelijk te verwijderen. Harddisks van het IDE-type sluit je aan de voorzijde aan. Alle benodigde voedings- en datakabeltjes worden trouwens netjes meegeleverd.

Wanneer je de stroom van het HDD-dock inschakelt verschijnt de schijf (als die niet beschadigd is) netjes op het bureaublad van je pc of Mac. Meestal kan je dan onmiddellijk aan je data. Harddisks die uit een externe behuizing komen zijn soms echter geformatteerd volgens een ander bestandssysteem, zoals XFS. Zulke drives kan je alleen rechtstreeks uitlezen op een computer met het Linux-besturingssysteem; op een Windows-pc of Mac heb je een speciaal hulpprogramma nodig zoals UFS Explorer. Een licentie voor de basisversie van deze software (Standard Access) kost 21,95 euro.

Ben je niet meer geïnteresseerd in de data op je oude schijf? Dan kan je het HDD-dock natuurlijk ook gebruiken om de harddisk compleet te wissen vooraleer je ’m naar het containerpark brengt. Al gaat er qua veiligheid natuurlijk niets boven het vakkundig slopen van zo’n drive…

 

U wil onze betalende artikels lezen maar nog geen abonnement nemen? Meld u aan en proef gratis van  plus-artikels.

Lees gratis ›

Geen betaalgegevens nodig