Rommel stimuleert creativiteit
Foto: jobat.be
Wetenschappers van de Universiteit van Minnesota hebben aangetoond dat een rommelige omgeving goed is voor de creativiteit en nieuwe ideeën stimuleert. Daarnaast zorgt een beetje chaos ervoor dat mensen sneller nieuwe dingen zullen uitproberen.

Uit een Amerikaanse studie blijkt dat men in een chaotische ruimte met interessantere en creatievere ideeën op de proppen komt dan in een opgeruimde omgeving. Diezelfde studie toont eveneens aan dat een nette omgeving daarentegen samengaat met vrijgevigheid en een gezonde levensstijl.

De participanten van het onderzoek werden ingedeeld in twee verschillende kantoren met hetzelfde uitzicht, meubilair en lichtinval. De ene ruimte was echter netjes en opgeruimd, de andere lag vol met computermateriaal en papieren. Tijdens het experiment moesten de deelnemers een vragenlijst invullen en konden ze ervoor kiezen een appel of chocoladereep te eten en of ze geld wilden doneren aan een goed doel. Daarnaast kregen ze de opdracht om tien verschillende gebruiken van een tennisbal op te sommen.

Wat bleek?

Diegenen die in het opgeruimde kantoor zaten, doneerden het vaakst en verkozen het eten van een appel boven een chocoladereep. Wat betreft de creativiteitstest rond de tennisbal hadden de deelnemers uit beide ruimtes hetzelfde aantal ideeën, maar de ideeën van de personen uit het rommelige kantoor bleken interessanter en creatiever.

Een net kantoor kan dus voor vrijgevigere mensen zorgen die er graag een gezonde levensstijl op nahouden. Maar een beetje rommel kan helpen bij de verbeelding en doet mensen loskomen van het oude vertrouwde.

>

>

>

>