Moeder moet 40 miljoen dollar schadevergoeding betalen na ontvoering kinderen
Foto: Facebook.com/HelpBringNoorRamsayHome
Een moeder die in 2009 met haar kinderen naar Egypte is gevlucht, moet haar Amerikaanse ex-man, die het hoederecht had over de kinderen, een schadevergoeding betalen van 40 miljoen dollar. Dat heeft een rechtbank in Boston woensdag beslist.

Bower en de Egyptische Mirvat El-Nady ontmoetten elkaar in 1998 in Caïro en stapten in het huwelijksbootje. Ze verhuisden naar Londen, waar hun twee zoontjes Noor en Ramsay werden geboren. In 2005 vestigde het gezin zich in de Amerikaanse staat Massachusetts. Drie jaar later, in december 2008, ging het paar uit elkaar.

Bower verkreeg kort daarna het hoederecht over de kinderen, zijn ex-vrouw kreeg omgangsrecht. Ze mocht met de kinderen echter Massachusetts niet verlaten. Op 11 augustus 2009 ging de moeder haar zoontjes voor enkele dagen ophalen. Ze nam de kinderen -toen 8 en 6 jaar oud- echter mee naar de luchthaven, kocht drie tickets enkele reis naar Caïro en stapte op het vliegtuig.

El-Nady werd in 2012 in Boston veroordeeld wegens ontvoering. Een Egyptische rechtbank vertrouwde daarentegen het hoederecht toe aan de moeder, maar verleende de vader wel bezoekrecht. Colin Bower kreeg zijn zoons niettemin slechts drie maal te zien hoewel hij zeker een tiental keer naar Egypte trok. De kinderen zouden telkens in slechte gezondheid hebben verkeerd en Bower heeft naar eigen schrik dat ze zich in radicale islamitische kringen bevinden.

De rechter maakte zich niet veel illusies over de kansen van Bower om zijn kinderen snel terug te zien, onder meer verwijzend naar het huidige conflict in Egypte. 'De scheiding kan nog lang aanhouden, mogelijk zelfs tot de meerderjarigheid van de kinderen', klonk het pessimistisch.

'De rechtbank bevindt zich in de onmogelijke positie om een bedrag in dollar te plakken op iets waarvan de waarde niet te schatten is', sprak rechter Richard Stearns.

U wil onze betalende artikels lezen maar nog geen abonnement nemen? Meld u aan en proef gratis van  plus-artikels.

Lees gratis ›

Geen betaalgegevens nodig