Muyters lanceert app om BIV te berekenen
Foto: WAS
In de loop van de maand september lanceert Vlaams minister van Financiën Philippe Muyters een app die toelaat om de BIV (Belasting op Inverkeersstelling) te berekenen van een tweedehandsauto. De app komt er op vraag van mobiliteitsclub VAB. Uit een enquête van VAB blijkt namelijk dat de meeste kopers van tweedehandswagens niet weten dat ze die belasting moeten betalen.

Woensdag kwam VAB met een enquête over de kleine bekendheid van de BIV. 'Muyters heeft dit probleem erkend', meldt VAB. Er komen concrete maatregelen om iets te doen aan de onwetendheid van kopers én verkopers van tweedehandswagens. Zo komt er in september een app waarmee iedereen met een smartphone vlot de BIV kan berekenen. Daarnaast komt er overleg met de sector, om zo te verkrijgen 'dat naast de verkoopprijs ook steeds het bedrag van de BIV wordt vermeld'. Een derde maatregel is dat de overheid uitzoekt welke mogelijkheden er zijn om de vermelding van het BIV-bedrag bij elke verkoop en aankondiging te verplichten.

Uit het VAB-onderzoek, op bijna 250 online autozoekertjes, blijkt onder meer dat slechts één zoekertje melding maakte van de te betalen BIV. Een kwart van de zoekertjes bevatte dan weer te weinig informatie om zelf de BIV te berekenen op de Vlaamse overheid.
VAB toont zich tevreden met de maatregelen van Muyters, en noemt de ontwikkeling van een app 'een stap in de goede richting'.

U wil onze betalende artikels lezen maar nog geen abonnement nemen? Meld u aan en proef gratis van  plus-artikels.

Lees gratis ›

Geen betaalgegevens nodig