Vakbonden Brussels Airlines dienen stakingsaanzegging in
Foto: BELGA

Een verzoeningspoging tussen de vakbonden en de directie van luchtvaartmaatschappij Brussels Airlines is donderdagavond op niets uitgedraaid. De vakbonden gaan nu een stakingsaanzegging indienen, zo is vernomen bij hoofdafgevaardigde Driss Abied van de liberale vakbond.

De discussie draait om de werkdruk bij de 1.200 werknemers die als cabinepersoneel aan de slag zijn bij de maatschappij. Volgens de vakbond zijn de vluchtschema’s te zwaar en komt de veiligheid van het personeel daardoor in het gedrang. Eerdere onderhandelingen daarover waren al afgesprongen, en nu bracht ook de verzoeningspoging van een bemiddelaar geen soelaas.

‘Onvoldoende toegevingen’

‘We hebben onze veertien actiepunten naar voren gebracht, maar de directie blijft bij zijn standpunten. De toegevingen die door hen gedaan worden zijn voor ons onvoldoende’, zegt Abied. ‘De bemiddelaar heeft moeten vaststellen dat er geen verzoening mogelijk is.’

Volgens Abied zullen de drie vakbonden vrijdag een stakingsaanzegging indienen. ‘We zullen de procedure volgen’, zegt hij. ‘We gaan dus niet onmiddellijk tot actie overgaan, maar eerst de afkoelingsperiode van zeven kalenderdagen in acht nemen’, luidt het. De vakbondsman sluit niet uit dat er in die periode nog initiatieven worden genomen waarmee de vakbondsacties afgewend kunnen worden. ‘We geven de onderhandelingen nog altijd alle kans’, zegt Abied.

In een reactie laat de luchtvaartmaatschappij Brussels Airlines weten dat ze de stakingsaanzegging betreurt, maar dat ze wel open blijft staan voor dialoog. 'Er is een bereidheid van beide kanten om tot een oplossing te geraken en wij willen constructief aan de bemiddelingspoging deelnemen', luidt het in een mededeling.

U wil onze betalende artikels lezen maar nog geen abonnement nemen? Meld u aan en proef gratis van  plus-artikels.

Lees gratis ›

Geen betaalgegevens nodig