WK turnen blundert met Russisch volkslied
Foto: REUTERS

De organisatie van het WK ritmisch turnen in het Oekraïense Kiev heeft donderdag een blunder van formaat begaan. Na de zege van thuisturnster Ganna Rizatdinova werd per ongeluk het Russische volkslied van stal gehaald.

Na het winnen van de individuele competitie turnen met de hoepel stond Rizatdinova op het hoogste schavotje van het podium. Op het moment dat het Oekraïense volkslied moest weerklinken schalde echter de Russische hymne uit de klankkasten. Het Oekraïense publiek reageerde uitzinnig van woede, terwijl de atlete zelf er een gegeneerd glimlachje op nahield. Even later werd de fout rechtgezet en draaiden de organisatoren toch nog het Oekraïense volkslied, zij het op een merkelijk hoger volume.

‘Ik was erg gefrustreerd en verontwaardigd’, zei Rizatdinova na de gebeurtenissen. ‘En dat in mijn eigen land!’

Volgens de Oekraïense staatstelevisie stond de Russische hymne klaar omdat verwacht werd dat de Russische topfavoriete Margarita Mamun in de bewuste categorie zou winnen. Het volkslied van Rusland ligt uiteraard erg gevoelig in Oekraïne, waar het nog steeds geassocieerd wordt met de onderdrukking in de Sovjetperiode.

U wil onze betalende artikels lezen maar nog geen abonnement nemen? Meld u aan en proef gratis van  plus-artikels.

Lees gratis ›

Geen betaalgegevens nodig