Marshallplan 2022 moet Waalse regering nieuwe adem geven
Waals minister-president Rudy Demotte Foto: Photo News

De Waalse regering en de regering van de Franse gemeenschap - Federatie Wallonië-Brussel in hun jargon - hebben met het oog op de komende verkiezingen in 2014 hun relanceplannen, Marshall en Marshall 2.vert, een nieuw elan gegeven door in Marshall 2022 het onderwijs naar voor te schuiven als prioriteit.

Het Marshallplan beoogt de economische ontwikkeling van Wallonië, en volgens de ministers van de Olijfboomcoalitie heeft de strategie vruchten afgeworpen met 46.388 jobs, die gecreëerd werden of in de steiger staan, 31.165 rechtstreekse steunprojecten voor ondernemingen en 417.895 gevolgde opleidingen.

Hoewel de huidige legislatuur over enkele maanden op zijn einde loopt, hebben de twee regeringen de basis willen leggen voor een nieuwe versie van het Marshalplan. Dat moet de dynamiek van Horizon 2022, dat in april 2012 gelanceerd werd door minister-president Rudy Demotte (PS) om Wallonië voor te bereiden op de nieuwe bevoegdheden van de zesde staatshervorming, opnieuw aanwakkeren.

Onderwijs

Het nieuwe plan moet tegemoet komen aan de klachten van de sociale partners dat in het verleden te weinig aandacht besteed werd aan het onderwijs, zegt Marie-Martine Schyns (cdH). Het plan wil de sturing van het onderwijs, en meer in het bijzonder de scholen in moeilijkheden, verbeteren en extra inzetten op de lerarenopleiding.

De twee regeringen moeten in de herfst het plan in tweede lezing goedkeuren opdat een aantal maatregelen nog voor de verkiezingen van mei 2014 kunnen worden opgestart. Wat er na de stembusslag zal gebeuren is de verantwoordelijkheid van de nieuwe meerderheid, die het volgens Rudy Demotte evenwel niet zomaar naast zich neer kan leggen.

‘Wie in de toekomst aan de macht komt, zal dezelfde koers moeten aanhouden’, meende ook minister van Begroting en Werk, André Antoine.

U wil onze betalende artikels lezen maar nog geen abonnement nemen? Meld u aan en proef gratis van  plus-artikels.

Lees gratis ›

Geen betaalgegevens nodig