‘Belg maakte iets minder auto- en vliegtuigreizen dan in 2012’
Foto: ss

In de zomer van 2013 hebben de Belgen 1,8 procent minder auto- en vliegvakanties geboekt dan in de zomer van 2012, zegt Claude Perignon, voorzitter van Abto, de vereniging van Belgische touroperators.

Op lange afstanden is de terugval iets groter (- 4,8 procent) dan op de korte en middellange afstanden (- 1,7 procent). Inzake het type vakantie doen vliegreizen het met een stijging van 2,8 procent merkelijk beter dan de autovakanties die met meer dan 6 procent zijn gedaald.

De touroperators Jetair en Thomas Cook spreken voor juli en augustus 2013 van een lichte groei van het totaal aantal geboekte reizen. Dat komt doordat een aantal segmenten van hun activiteiten niet in de Abto-cijfers vervat liggen.

Prijsbewust

Waar alle touroperators het in elk geval over eens zijn, is de vaststelling dat de Belg vasthoudt aan zijn zomervakantie en dat hij die vakantie erg prijsbewust plant en boekt. Dat wil zeggen dat hij de beste kwaliteit voor de beste prijs wil en daarbij graag gebruik maakt van alle mogelijke kortingen. ‘Vandaar het toenemend succes van de vroege boekingen’, zegt Thomas Cook-woordvoerder Baptiste van Outryve.

‘In de top 5 van vakantielanden bij vliegreizen staat Spanje nog altijd bovenaan, gevolgd door achtereenvolgens Turkije, Griekenland, Tunesië en Egypte’, zegt Hans Van Haelemeesch, de woordvoerder van Jetair. Bij de autovakanties is Frankrijk nog altijd de nummer één, gevolgd door Spanje, Duitsland, Italië en Oostenrijk.

Volgens Baptiste van Outryve groeit het aantal boekingen in september van jaar tot jaar. Ze zijn nu al goed voor 15 procent van de zomerboekingen.