Koning verleende vorig jaar 53 keer gratie
Foto: Photo News

In 2012 heeft toenmalig koning Albert II 53 keer gratie toegekend, op een totaal van 955 genadeverzoekschriften. Dat staat te lezen in het jaarverslag van de Federale Overheidsdienst (FOD) Justitie.

Albert II ontving vorig jaar 955 genadeverzoeken, waarvan 507 Nederlandstalig waren. In totaal heeft de vorst er 53 ingewilligd.

De gratieverzoeken worden behandeld door de dienst Genade, die alle voorgeschreven adviezen en inlichtingen in een dossier verzamelt, zo staat in het jaarverslag te lezen. Vervolgens wordt het dossier aan de minister voorgelegd, die een ontwerpbeslissing formuleert. Het is uiteindelijk echter de koning die beslist.

Het voorrecht van de koning om gedetineerden gratie te verlenen geraakt bij ons steeds meer in onbruik. Het jaarverslag maakt dan ook duidelijk deze procedure te willen hervormen. Bij zijn aantreden brak koning Filip al met de traditie door geen collectieve gratie te verlenen. Minister van Justitie Annemie Turtelboom sprak toen over een ‘logische stap’ was in het kader van de modernisering van de monarchie. Ook de traditie van de individuele gratieverlening zou dus kunnen sneuvelen.

U wil onze betalende artikels lezen maar nog geen abonnement nemen? Meld u aan en proef gratis van  plus-artikels.

Lees gratis ›

Geen betaalgegevens nodig