Rusland stuurt oorlogsschepen naar Middellandse Zee
Archiefbeeld van Russisch oorlogsschip. Foto: AFP

Rusland positioneert twee oorlogsschepen in de Middellandse Zee, maar ontkent dat het iets te maken heeft met de dreigende militaire interventie van het Westen in Syrië.

Volgens bronnen van het persagentschap Interfax verplaatsen de Russen de schepen omdat het Westen dreigt met een inval in Syrië. Het Westen bereidt een militaire interventie voor nadat de Syrische oppositie het regime van president Assad vorige week beschuldigde van een gifgasaanval in Damascus.

De aanwezigheid van de Russische zeemacht in de Middellandse Zee kan de spanning doen stijgen. Zeker nu de Verenigde Staten zijn schepen ook herpositioneert in de Middellandse Zee. Maar volgens een Russische marinier is de verplaatsing van de twee schepen gewoon onderdeel van een normale rotatieprocedure.

Rusland is een van de grootste wapenleveranciers van Assad. President Poetin keert zich tegen elke militaire interventie en houdt sancties van de VN-Veiligheidsraad tegen.

Defensie-experts duiden erop dat de twee schepen Assad zouden kunnen waarschuwen voor raketaanvallen van de VS of andere westerse landen. ‘Dit is allicht een voorbeeld van een strategische zet, eerder dan een Russische dreiging om zich te mengen bij een inval in Syrië’, verklaart expert in marineoperaties Lee Willet.

U wil onze betalende artikels lezen maar nog geen abonnement nemen? Meld u aan en proef gratis van  plus-artikels.

Lees gratis ›

Geen betaalgegevens nodig