Iran heeft voor het eerst sinds de revolutie van 1979 een vrouw als woordvoerster van Buitenlandse Zaken benoemd. Volgens de krant Hamshahri van donderdag werd Marzieh Afkham door minister van Buitenlandse Zaken Mohammed Jawad Sarif als woordvoerster voorgesteld.

De 47-jarige Afkham was al ruim 15 jaar algemene directrice van verschillende afdelingen op Buitenlandse Zaken geweest. Ze was onder andere ook bevoegd voor media.

De Iraanse president Hassan Rohani loofde op Twitter de talenten van de nieuwe zegsvrouw. Ze heeft de achtergrond voor een zeer groot inzicht in de wereld van vandaag. Bovendien spreekt ze vloeiend Frans en Engels. Rohani omschreef haar benoeming als deel van een campagne voor de bevordering van het statuut van de vrouw.

Buitenlandminister Sarif zal binnenkort ook de eerste ambassadrice van het land benoemen. Begin deze maand had president Rohani een juriste als vicepresidente benoemd. De voormalige afgevaardigde en professor recht Elham Aminzadeh werd door Rohani aangesteld tot vicepresidente voor Juridische Aangelegenheden.

U wil onze betalende artikels lezen maar nog geen abonnement nemen? Meld u aan en proef gratis van  plus-artikels.

Lees gratis ›

Geen betaalgegevens nodig