Pakistaanse arts die CIA hielp krijgt nieuw proces
Foto: EPA

Het proces van Shakil Afridi, de Pakistaanse arts die CIA-agenten hielp bij het opsporen van Osama bin Laden, moet worden overgedaan. Dat werd bepaald door de Pakistaanse autoriteiten.

Afridi werd in mei vorig jaar veroordeeld tot 33 jaar cel voor hoogverraad. Hij had in opdracht van de CIA een geheim vaccinatieprogramma op poten gezet in de Pakistaanse stad Abbottabad. Doel was om er via DNA-stalen achter te komen of Al-Qaedaleider Osama bin Laden in die stad verbleef.

De veroordeling van Afridi leidde tot nieuwe spanningen in de al getroubleerde relatie tussen de Verenigde Staten en Pakistan. Hillary Clinton pleitte voor de vrijlating van Afridi, die volgens haar niet enkel de Amerikaanse maar ook de Pakistaanse belangen had gediend. De arts wordt door de Amerikaanse regering geloofd vanwege zijn bijdrage tot de uiteindelijke dood van Osama bin Laden, die op 2 mei 2011 door Amerikaanse militairen werd doodgeschoten, nadat ze zijn verblijfplaats in Abbottabad waren binnengedrongen.

Donderdag oordeelden de Pakistaanse autoriteiten dat het proces tegen Afridi opnieuw zal moeten worden gedaan. Waarom ze tot deze beslissing overgingen is niet helemaal duidelijk. Volgens persbureau Reuters oordeelde een rechtelijk ambtenaar dat de plaatselijke rechtbank die het verdict in mei 2012 uitsprak daar niet toe bevoegd was. De rechtbank bevond zich in de tribale gebieden, die niet onder het algemene Pakistaanse rechtsysteem vallen.

U wil onze betalende artikels lezen maar nog geen abonnement nemen? Meld u aan en proef gratis van  plus-artikels.

Lees gratis ›

Geen betaalgegevens nodig