Weerstation Jabbeke bewijst nut

Het nieuwe weerstation in Jabbeke is een uitstekende aanvulling op de radarbeelden van de twee stations in Zaventem en in het Luxemburgse Wideumont. Het KMI krijgt nu ook informatie over de vorm van de neerslag.

Dat concludeert het Koninklijk Meteorologisch Instituut (KMI) dat vrijdag de eerste verjaardag viert van de West-Vlaamse weertoren. Een jaar geleden rolden de eerste beelden van de radar van Jabbeke binnen op het KMI in Ukkel. De eerste maanden na de installatie van de radar werd het systeem uitgebreid getest.

'We wilden vooral testen of de radome, dat is de witte koepel die de radar beschermt tegen weersinvloeden, voldeed aan onze eisen. De radar van Jabbeke is immers een hypermodern exemplaar dat uitgerust is met dubbele polarisatie', aldus Laurent Delobbe, verantwoordelijke van het radarteam van het KMI.

Met die dubbele polarisatietechniek komt het KMI ook iets te weten over de vorm van de neerslag. De radar produceert om de vijf minuten een neerslagbeeld met een straal van 300 kilometer. Dit beeld wordt op het KMI in real time samengevoegd met de beelden van de radar van Wideumont, in de provincie Luxemburg, en de radar van Belgocontrol in Zaventem. Op die manier is België een van de best bedekte landen in Europa voor radargegevens. De radar is ook een aanvulling voor het Europese radarnetwerk.