Merkel zoekt steun Poetin in VN
Bondskanselier Merkel. Foto: REUTERS

Duits bondskanselier Merkel probeert Russische president Poetin te overhalen zijn houding in VN-Veiligheidsraad te veranderen. Ze wil een snelle, internationale reactie op de crisis in Syrië.

Minder dan vier weken voor de verkiezingen in Duitsland, zoekt de bondskanselier naar een verteerbare oplossing voor de Duitse burgers. Een overgrote meerderheid steunt een militaire inval in Syrië immers niet. Zonder steun van de VN zou een inval in Syrië Merkel heel wat stemmen kunnen kosten. Daarom heeft Merkel er bij Poetin op aangedrongen een snelle reactie van de VN in Syrië te steunen in de Veiligheidsraad.

Eerder op de dag kwam Merkel met de Franse president Hollande overeen dat een reactie op de chemische aanval van vorige week nodig is. ‘Ze hopen op een snelle afhandeling van het VN-onderzoek en een onmiddellijk rapportering aan de Veiligheidsraad’, laat de woordvoerster van Merkel weten in een verklaring.

Hollande zwakte eerdere straffe uitspraken over ‘het straffen van de schuldigen’ wat af. Hij benadrukt dat het uitgangspunt voor Syrië een ‘politieke oplossing’ moet zijn, en dat die er pas kan komen als de alternatieve coalitie sterk genoeg is. Al vindt Hollande ook dat de internationale gemeenschap nieuwe aanvallen van Assad moet verhinderen.

U wil onze betalende artikels lezen maar nog geen abonnement nemen? Meld u aan en proef gratis van  plus-artikels.

Lees gratis ›

Geen betaalgegevens nodig