Personen met handicap vinden sneller weg naar zomerfestivals
Foto: An Nelissen

De twee grootste Vlaamse zomerfestivals, Rock Werchter en Pukkelpop, kregen deze zomer goed een vijfde meer bezoekers met een handicap over de vloer. Voor Pukkelpop gaat het om een stijging met net geen 20 procent: van 210 in 2012 naar 250 dit jaar. Op Rock Werchter was de stijging net iets beperkter: met 17 procent, van 320 naar 375.

‘Ook op kleinere zomerfestivals was de trend zichtbaar’, klinkt het donderdag in een persbericht van Intro vzw, een organisatie die onder meer festivals toegankelijk maakt voor mensen met een handicap.

‘Het vertrouwen dat we de afgelopen jaren hebben opgebouwd bij bezoekers met een handicap leidt ertoe dat ook dit jaar het aantal mensen met een beperking die een festival bezochten, gestegen is’, legt Intro-directeur Bart Parmentier uit.

Tevredenheid bij festivals

‘We zijn erg blij dat onze inspanningen lonen’, klinkt het bij Pukkelpop. ‘Aan de vele positieve reacties merken we dat een toegankelijk festival niet alleen erg leuk, maar ook noodzakelijk is.’ Rock Werchter hamert dan weer op de totaalbeleving. ‘Ook mensen met een handicap voelen zich goed op festivals. Ons partnerschap met Intro biedt de kans iedereen de best mogelijke festivalbeleving te kunnen geven.’

In 2010 nog uitten belangenorganisaties van personen met een handicap hun bezorgdheid over muziekfestivals. Sinds begin 2010 komt de federale overheid immers niet meer tussen in de inspanningen van festivalorganisatoren. ‘We zijn tevreden dat verschillende, vooral grote, organisatoren desondanks bereid zijn om hierin verder te investeren.’

U wil onze betalende artikels lezen maar nog geen abonnement nemen? Meld u aan en proef gratis van  plus-artikels.

Lees gratis ›

Geen betaalgegevens nodig