Prijs schoolboeken in basisonderwijs gedaald, in secundair gestegen
Foto: VUM

De prijs van de schoolboeken is in de laatste acht jaar niet noemenswaardig gestegen. In het basisonderwijs daalde de prijs, in het secundair steeg ze.

Boek.be vergeleek de prijs van de schoolboeken in 2004 en 2012. In die periode van acht jaar is die niet noemenswaardig gestegen. 'Wij vinden dit opmerkelijk omdat het aanbod meer uitgebreid en divers is geworden', zegt Jef Maes van Boek.be.

De prijs van schoolboeken voor het basisonderwijs steeg minder snel dan de index. In het secundair onderwijs viel de prijs hoger uit, maar ook hier is het prijsverschil kleiner dan gedacht.

Effect maximumfactuur

'Deze cijfers zijn enigszins te verklaren door de maximumfactuur in het onderwijs. De uitgevers zijn er zich van bewust dat ze de prijs niet zomaar kunnen laten stijgen', zegt Maes.

In het secundair onderwijs steeg de boekenprijs wel. 'Maar tegenwoordig zit er bij elk schoolboek ook digitaal materiaal, wat de prijsstijging verklaart.'

Voorlopig lijkt de digitalisering het boek nog niet te verdringen uit het klaslokaal. 'Onderzoek wijst uit dat de combinatie van een schoolboek met digitale ondersteuning tot de beste leerresultaten leidt', zegt Maes.