Altijd te laat komen is ‘een ziekte’
Foto: Shutterstock
Kom jij altijd te laat op een afspraak, dan hoef je geen flauwe excuses meer te verzinnen: het is gewoon een ziekte. Althans, dat is wat de 57-jarige Schot Jim Dunbar te horen kreeg van zijn dokter. Dat schrijft The Daily Mail.

Van eerste dates en bioscoopbezoeken tot begrafenissen: Dunbar komt al zijn hele leven te laat. En nu hebben artsen aan het Ninewells Hospital in Dundee ontdekt dat hij aan een chronische vorm van de ‘te laat kom-ziekte’ lijdt. Die ziekte wordt volgens hen veroorzaakt door dezelfde zone in het brein die verantwoordelijk is voor de ontwikkeling van ADHD.

Verder denken de artsen dat de man weinig tijdsbesef heeft en dus moeilijk kan inschatten hoelang het duurt om zich klaar de maken of hoelang het rijden is naar de een of andere plek, waardoor hij steeds te laat komt.

Tot voor kort gaf de Schot zichzelf de schuld dat hij nooit op tijd kan komen, maar nu weet hij beter en doet hij zijn verhaal. ‘Ik vond het vreselijk dat ik mensen teleurstelde. Ik wil alles vertellen omdat ik ervan overtuigd ben dat veel meer mensen aan deze ziekte lijden zonder het te beseffen.‘

Maar niet alle experts denken dat ze in Schotland een nieuwe medische aandoening hebben ontdekt. Psychotherapeut Sheri Jacobson, verbonden aan de Harley Therapy Clinic in Londen, vindt dat er geen medisch label moet geplakt worden op mensen die altijd te laat komen. ‘Chronisch te laat komen kan een symptoom zijn van ADHD of een depressie, maar het kan ook gewoon een (vervelende) gewoonte zijn’, zegt hij.