Belg krijgt gratie in Vietnam
Archiefbeeld Foto: Shutterstock

De Vietnamese president Truong Tan Sang gaat op 2 september, naar aanleiding van de nationale feestdag in het land, gratie verlenen aan 15.446 gedetineerden. Onder hen ook een Belg. Dat is donderdag bekendgemaakt. Bij Buitenlandse Zaken kon men de vrijlating van een Belg in Vietnam niet onmiddellijk bevestigen.

Op de lijst van gedetineerden die van de gratiemaatregel zullen kunnen profiteren, staan echter geen personen die werden veroordeeld wegens ‘propaganda tegen de staat’ of ‘poging tot het omverwerpen van de regering’, twee beschuldigingen die vaak worden aangewend om dissidenten of gewetensbezwaarden achter de tralies te krijgen.

Onder de 15.446 gedetineerden bevinden zich ook zestien buitenlanders. Het gaat om een Belg, een Amerikaan, een Australiër, vijf Chinezen, vier Cambodjanen, twee Taiwanezen en twee Maleisiërs, zo lieten de autoriteiten weten tijdens een persconferentie in Hanoï. De gevangenen in kwestie zitten vooral celstraffen uit wegens drugshandel of mensenhandel.

In 2011 en 2012 kregen al zo’n 10.000 gedetineerden gratie. Het autoritaire regime in Vietnam wordt door de internationale gemeenschap, en vooral dan door de Verenigde Staten, vaak verweten zich intolerant op te stellen ten aanzien van alle vormen van politieke dissidentie en de godsdienstvrijheid regelmatig met de voeten te treden. Volgens Washington zitten in Vietnam meer dan 120 politieke gevangenen in de cel.

U wil onze betalende artikels lezen maar nog geen abonnement nemen? Meld u aan en proef gratis van  plus-artikels.

Lees gratis ›

Geen betaalgegevens nodig