Cameron: geen onbetwistbaar bewijs
Britse premier Cameron. Foto: Photo News

Het is zeer waarschijnlijk dat het regime van president Assad verantwoordelijk is voor de gifgasaanval in Syrië vorige week, concludeert de Britse inlichtingendienst. De Britse premier Cameron gaf de documenten vanmiddag vrij. Toch geeft Cameron in het parlement toe dat er geen onomstotelijk bewijs is.

De Britse overheid publiceerde twee zaken: juridisch advies en documenten van de Britse inlichtingendiensten. Het juridisch advies komt van procureur-generaal Dominic Grieve. Daarin staat dat een beperkte militaire actie om verdere chemische aanvallen te voorkomen, gelegitimeerd zou zijn, onder voorwaarde dat het een 'humanitaire interventie' is. Zelfs zonder mandaat van de VN-Veiligheidsraad.

Opvallend is dat de juridisch adviseur van de Nederlandse overheid net het tegenovergestelde besluit, bericht de website van NRC Handelsblad. Volgens dat advies biedt het gebruik van chemische wapens geen rechtsgrondslag voor geweld. Zowel de Nederlandse als de Britse parlementsleden debatteren donderdagmiddag over een mogelijke inval in Syrië.

De documenten van de Britse inlichtingendienst bevestigen dat er een chemische aanval heeft plaatsgevonden in Damascus. Het is bovendien ‘zeer waarschijnlijk’ dat de Syrische overheid de schuld draagt. Daar is ‘enig bewijs’ voor. ‘De oppositie kan onmogelijk een chemische aanval op die schaal op poten zetten.’

Debat in parlement

Cameron zei in het Britse lagerhuis dat een aanval ondenkbaar is als er een overweldigende tegenstand in de VN-Veiligheidsraad zou zijn. Over de bewijzen van een chemische aanval gaf hij toe dat er geen smoking gun is dat alle twijfel wegneemt. 'De beslissing om aan te vallen zal een inschatting moeten zijn van de zaken die op tafel liggen.'

Onder druk van oppositiepartij Labour besliste Cameron dat de stemming van vanavond niet bindend zal zijn. Labour-leider Miliband wil wachten op het rapport van het VN-expertenteam.