Internetfraudeurs bellen nu ook naar slachtoffers
Foto: ss

Verschillende computergebruikers in ons land zijn recent het slachtoffer geworden van internetfraudeurs die telefonisch contact met hen opnamen. De oplichters bellen vanuit het buitenland naar vaste telefoontoestellen en vertellen de mensen dat er problemen zijn met hun computer. Daarop stellen ze voor om de pc vanop afstand te ‘herstellen’. In werkelijkheid wordt echter schadelijke software geïnstalleerd. Dat meldt de vrt.

Volgens de Federal Computer Crime Unit (FCCU) gaan de fraudeurs bijzonder gewiekst tewerk. Ze melden via de telefoon dat er ernstige problemen zijn met Windows, het besturingssysteem van Microsoft, en stellen voor om die vanop afstand op te lossen. In werkelijkheid nemen ze de computer over en plaatsen ze er schadelijke software op.

‘De oplichters bieden daarop een contract aan om uw computersysteem te onderhouden. Als je dat niet doet, blokkeert je pc’, zegt Luc Beirens van de FCCU. ‘Meestal vraagt men een bedrag van ongeveer 150 euro dat moet overgemaakt worden.’

De FCCU merkt op dat Microsoft nooit zelf klanten opbelt. Er is dus maar een goede raad: de telefoon gewoon neerleggen. ‘Bel ook niet terug naar onbekende buitenlandse nummers’, klinkt het nog.

U wil onze betalende artikels lezen maar nog geen abonnement nemen? Meld u aan en proef gratis van  plus-artikels.

Lees gratis ›

Geen betaalgegevens nodig