O’Cool vraagt faillissement aan
Foto: BELGA

Diepvriesketen O’Cool heeft bij de Gentse rechtbank van koophandel de boeken neergelegd. Het concern was al geruime tijd in de financiële problemen. Bij het bedrijf werken nog zo’n 200 mensen.

O’Cool had vorig jaar bescherming gevraagd tegen schuldeisers. Er werd ook een herstructureringsplan opgesteld, waarbij een aantal winkels werd gesloten en een deel verkocht. Van de 106 vestigingen die het concern vorig jaar nog bezat, blijven er nu nog maar een vijftigtal over. Nu blijkt dat toch niet voldoende te zijn om op eigen kracht verder te kunnen.

De boeken werden ook neergelegd voor de naamloze vennootschappen Frost Invest, Be Cool en Naturello, allemaal gevestigd op dezelfde zetel van O’Cool aan de Baarleveldestraat in Drongen. Nu de boeken zijn neergelegd, moet de rechtbank zich uitspreken over het faillissement. De zaak zal allicht ten vroegste vrijdag na de middag behandeld kunnen worden.

De liberale vakbond ACLVB zegt dat de 200 resterende personeelsleden van O’Cool gelaten reageren, maar met heel wat vragen zitten. “Vele personeelsleden hadden er rekening mee gehouden dat dit kon gebeuren”, aldus bestendig secretaris Johan Vandycke. “Niettemin is de ontreddering groot.”

Net als de socialistische vakbond, zegt ook de liberale vakbond dat de hoop onder het personeel leeft dat er een overnemer gevonden zal worden. “Daarnaast vragen vele werknemers zich af of de gepresteerde dagen zullen betaald worden. De ACLVB zal deze bezorgdheid overbrengen aan de curator, en het personeel van nabij op de hoogte houden.”

Ondertussen is bij de christelijke vakbond ACV te horen dat een beslissing van de banken om geen kredieten meer te verstrekken, ertoe leidde dat het bedrijf onvoldoende liquide middelen had om zijn schuldeisers verder te betalen. De omzet zou de afgelopen maanden ook te klein zijn geweest.

U wil onze betalende artikels lezen maar nog geen abonnement nemen? Meld u aan en proef gratis van  plus-artikels.

Lees gratis ›

Geen betaalgegevens nodig