‘Drinkgedrag pubermeisjes verhoogt risico op borstkanker’
Foto: ss

Amerikaanse onderzoekers hebben opnieuw een verband aangetoond tussen het alcoholgebruik van vrouwen en borstkanker. Vooral het drinkgedrag op jongere leeftijd zou een rol spelen bij een verhoogd risico op borstkanker. De resultaten van het Amerikaans onderzoek werden gepubliceerd in het Journal of the National Cancer Institute.

Matig alcoholverbruik en overgewicht zijn twee factoren die door hun effect op bestaande risico’s voor een verhoogde kans op borstkanker zorgen. Volgens nieuw Amerikaans onderzoek zou vooral het drinkgedrag van vrouwen tijdens de periode tussen hun eerste menstruatie en hun eerste zwangerschap een belangrijke rol spelen.

Het consumeren van 10 g alcohol per dag - wat overeenkomt met een glas - tijdens deze periode zou ervoor zorgen dat vrouwen dertien procent meer kans hebben om een vorm van borstkanker te ontwikkelen, concludeerden de onderzoekers van de Washington University School of Medicine in St. Louis. Met elk extra glas stijgt dat percentage met vijftien procent.

De Amerikaanse onderzoekers baseerden zich op de medische gegevens van 91.000 moeders die tussen 1989 en 2009 deelnamen aan het tweede luik van de Nurses’ Health Study, een van de grootste onderzoeken ter wereld waar zowel de gezondheidstoestand, het geneesmiddelengebruik als de levensgewoonten van de vrouwen om de twee jaar wordt genoteerd.

Eerder was al aangetoond dat het borstweefsel tijdens de periode van eerste menstruatie tot eerste zwangerschap extra gevoelig is voor kankertriggers, omdat de cellen zich op dat moment sneller delen.

De onderzoekers vinden het belangrijk dat pubermeisjes en jonge vrouwen weten welke risico’s overmatig alcoholgebruik kunnen inhouden voor hun latere gezondheidstoestand. ‘Ouders moeten hun dochters inlichten over het verband tussen alcoholverbruik en het risico op borstkanker, want deze periode is zeer kritisch’, aldus Ying Liu die het onderzoek leidde.