Topterrorist opgepakt in India
Foto: AFP

In India heeft de politie Yasin Bhatkal gearresteerd, één van de leiders van de Indiase moedjahedien. Die beweging wordt verantwoordelijk gehouden voor een reeks recente bomaanslagen in het land.

De 30-jarige Bhatkal was één van de meest gezochte misdadigers in India. Hij werd opgepakt aan de grens met Nepal, niet ver van de stad Gorakhpur.

Bhatkal is de mede-oprichter van de Indiase moedjahedien, een beweging van islamitische militanten die voor talloze recente aanslagen in India verantwoordelijk wordt gehouden. Zo zou Bhatkal het brein zijn achter de bomaanslag op een restaurant in de stad Pune in 2010, waarbij negen doden en 57 gewonden vielen. Hij zou ook een essentiële rol hebben gespeeld in de aanslagen in Mumbai in 2011.

Volgens de Verenigde Staten onderhoudt de beweging goede banden met het Pakistaanse Lashkar-e-Taïba (LeT), waarvan vermoed wordt dat het de aanslagen van november 2008 in Mumbai pleegde. Die drie dagen durende aanslagen eisten 166 slachtoffers.

Bhatkal was reeds vijf jaar voortvluchtig. Op zijn hoofd stond een beloning van 7,5 miljoen roepies. Voor de Indiase politie vormt zijn arrestatie een opsteker, na eerdere kritiek dat de autoriteiten tekortschoten in de strijd tegen het terrorisme.

U wil onze betalende artikels lezen maar nog geen abonnement nemen? Meld u aan en proef gratis van  plus-artikels.

Lees gratis ›

Geen betaalgegevens nodig