Ikea verlaagt (en verhoogt) prijzen door de crisis
Expedit-kast, van 99,90 naar 79,90 euro Foto: Ikea

De Zweedse meubelketen Ikea verlaagt de prijs van 700 producten, soms zelfs tot een halvering van de oorspronkelijk prijs. Daarnaast gaat de prijs van 400 producten de lucht in, maar een volle winkelkar wordt wel 1,95 procent goedkoper.

De nieuwe catalogus zal dezer dagen opnieuw in zo’n 3,4 miljoen Belgische brievenbussen belanden, maar het budget dat de gemiddelde Belg aan zijn interieur kan besteden, is de afgelopen jaren sterk gedaald door de economische crisis. Ikea België wil de consument tegemoet komen: Met een investering van elf miljoen euro kunnen 700 producten in prijs verlagen.

Zo worden onder meer de populaire Kivik-zitbank, Expedit-kast, Stuva-opbergmeubels en LED-verlichting fors goedkoper. Die laatste worden zelfs meteen met de helft goedkoper, dankzij de industrialisering van het productieproces.

Daarnaast kunnen prijzen ook verlaagd worden door de contracten met toeleveranciers te heronderhandelen. Als een succesvol product in grotere volumes wordt ingekocht, kan Ikea betere voorwaarden bedingen. De prijsverlagingen zouden niet ten koste gaan van arbeidsvoorwaarden of duurzaamheidskenmerken.

Maar wie een goed geheugen heeft, zal in de nieuwe catalogus ook een aantal prijsstijgingen opmerken: zo’n 400 producten kregen - door hun materiaal of productieproces - een iets hoger prijskaartje. Het hele assortiment met ruim 9.000 producten wordt in zijn geheel wel 1,95 procent goedkoper.