Vrouwen zijn jaloerser door de pil

Vrouwen die de pil nemen, zijn doorgaans jaloerser. Dat blijkt uit onderzoek van evolutionair psycholoog Kelly Cobey van de Rijksuniversiteit Groningen.

Cobey volgde een aantal vrouwen en hun mannen tijdens het gebruik van hun pil en toen ze daarmee stopten. Uit haar onderzoek blijkt dat vrouwen in een vaste relatie jaloerser zijn als ze de pil gebruiken. Vrouwen die de pil niet gebruikten, bleken alleen jaloerser als ze vruchtbaar zijn. Hoe meer oestrogeen de pil bevat, hoe jaloerser.

De negatieve effecten van het anticonceptiemiddel blijven niet beperkt tot de vrouwelijke gebruikers: mannelijke partners blijken vrouwen aantrekkelijker te vinden als ze een natuurlijke cyclus hebben en relatief gezien minder aantrekkelijk als ze de pil gebruiken.

Cobey hoopt dat haar onderzoek wordt opgenomen in de voorlichting voor vrouwen die de pil krijgen. 'De anticonceptiepil heeft haar waarde bewezen als een prachtig sociaal instrument. Omdat de pil zoveel voordelen heeft, zijn vrouwen bereid om minder belangrijke negatieve effecten te accepteren. Er blijken echter subtiele bijwerkingen te zijn die van invloed kunnen zijn op de relatie en op het gedrag, en vrouwen worden zelden ingelicht over deze bijwerkingen als ze naar een arts gaan', aldus de Canadese onderzoekster.