Gents kot kost gemiddeld 350 euro per maand
Foto: Thomas Vanhaute

Een gemiddeld kot in Gent is 22 vierkante meter groot en kost maandelijks 351,12 euro, kosten inbegrepen. Daarvoor krijg je in vier op de vijf gevallen een gemeubelde kamer of studio.

De cijfers staan in een masterproef van de handelsingenieurs Michael Agon en Bruno Borghmans (UGent). Ze ondervroegen 2.000 studenten. Acht procent van de studenten betaalt minder dan 250 euro, elf procent betaalt maandelijks meer dan 450 euro.

In meer dan tachtig procent van de kamers of studio’s staan er meubels. De meeste studenten blijken overigens ook tevreden over de kwaliteit van die meubels.

'Het valt op dat de helft van de studenten aangeeft een persoonlijke keuken te hebben in de kamer, maar we willen ook de aandacht vestigen op het feit dat zes procent aangeeft de keuken met meer dan 12 personen te moeten delen', aldus Agon en Borghmans.

'Een derde van de studenten heeft een persoonlijke douche, meer dan de helft moet ook zijn toilet delen. Slechts acht procent van de studenten beschikt over een eigen terras of balkon, terwijl zeven procent gebruik kan maken van privéparkeerfaciliteiten.'

22 vierkante meter

De gemiddelde oppervlakte van de kamer of studio bedraagt 22 vierkante meter. Aan de hand van een zespuntenschaal vroegen de onderzoekers aan de studenten om de woningstaat (extern en intern) te beoordelen, warmte-isolatie, geluidsisolatie (extern en intern), lichtinval en uitzicht.

'De woningstaat extern en de lichtinval beschouwen de studenten over het algemeen als goed tot zeer goed', zeggen Agon en Borghmans. 'Kenmerken die eerder slecht scoren zijn de geluidsisolatie intern en het uitzicht.'

Voor hun masterproef onderzochten Agon en Borghmans de toepasbaarheid van een specifieke, hedonische waarderingsmethode op studentenaccomodaties in Gent. 'Onze waarderingsmethode berekende de impliciete prijs van een aantal kenmerken, wat ons in staat stelt de huurprijs van een kot nauwkeuriger in te schatten, op dezelfde manier als de huurschatter van de Vlaamse overheid doet, maar dan specifiek voor studentenaccomodatie. Zo is het mogelijk om voor een identiek kot het prijsverschil tussen buurten te berekenen of de invloed per bijkomende vierkante meter op de huurprijs te achterhalen, wanneer de andere kenmerken dezelfde blijven.’