Regering verdeeld over verkoop staatsbedrijven
Foto: BELGA
Vicepremier Alexander De Croo (Open VLD) schaart zich achter het voorstel van zijn MR-collega Didier Reynders om het overheidsbelang in Belgacom verder af te bouwen. De socialistische regeringspartners verzetten zich echter tegen het plan, en wil eerst af van het belang in BNP Paribas.

Vicepremier Didier Reynders (MR) sprak vanmorgen  in De Ochtend op Radio 1 over een verdere privatisering. Hij ziet daarin een mogelijkheid om de staatsschuld terug te dringen, en om de discussie over toplonen voor ceo's van overheidsbedrijven aan de kant te schuiven.

Als de overheid zijn belang in bedrijven als BPost of Belgacom verder afbouwt, dan zijn het de aandeelhouders die zich moeten uitspreken over de lonen, zo luidt de redenering. Dat zou dan meer kunnen zijn dan het maximumloon van 290.000 euro die de regering wil opleggen.

Reynders spreekt zich niet uit tegen de norm van 290.000 euro, maar zegt wel dat er een paar uitzonderingen mogelijk zijn. Die kan de regering opleggen. Of dat kan dus door de verkoop van ‘een klein percentage’ van de aandelen van beursgenoteerde bedrijven waar de staat een meerderheid heeft.

Zo verliest de staat zijn meerderheid en komt de kwestie in handen van de aandeelhouders. Volgens Reynders is een minderheidsbelang van zo’n 40 procent ‘genoeg om een echte invloed te hebben op zo’n bedrijf’.

'Niet concurreren'

De Croo kan zich vinden in een verdere afbouw van het belang in Belgacom, gaf hij aan in het middagjournaal op Radio 1. 'We moeten als overheid niet concurreren in een competitieve markt met privébedrijven. De overheid moet de rol van een scheidsrechter spelen', zei hij in het radionieuws.

BNP Paribas

De SP.A volgt die redenering niet. Toch wil de partij wel praten over het verkopen van overheidsbelangen in bedrijven die deels in privé-handen zijn. Daarbij geeft de SP.A het voorbeeld van het belang in de Franse bank BNP-Paribas. Door de nationalisering van Fortis kreeg de Belgische staat daar een belangrijk aandelenpakket van in handen. België heeft in feite toch niets te zeggen bij dat bedrijf, is de redenering.

 

U wil onze betalende artikels lezen maar nog geen abonnement nemen? Meld u aan en proef gratis van  plus-artikels.

Lees gratis ›

Geen betaalgegevens nodig