'Zien of straffen van snelrechters uitgevoerd worden'
Minister van Justitie Annemie Turtelboom Foto: Christophe Licoppe/photo news

Elf rechters zijn door minister van Justitie Annemie Turtelboom (Open VLD) aangesteld om de nieuwe snelrechtbanken te bevolken. Dat schrijft Het Laatste Nieuws. De vereniging van onderzoeksrechters reageert afwachtend.

Vorige zomer werden in de nieuwe arrondissementen in de elf provinciehoofdsteden, in Brussel en in Eupen, snelrechtkamers ingericht. Daar moeten daders van ‘kleine criminaliteit’ binnen de twee maanden voorkomen om zo de andere rechtbanken te ontlasten. Minister Turtelboom maakte 2,7 miljoen euro vrij voor de snelrechtbanken.

De minister gaat er prat op dat een aantal snelrechtbanken al snel kunnen starten: ‘Over hooguit anderhalve maand zullen in acht van de twaalf gerechtelijke arrondissementen daders berecht worden binnen de twee maanden na hun dagvaarding, maar doorgaans al na enkele weken.’ In Brugge en drie andere arrondissementen is men nog op zoek naar een substituut.

‘De aanstelling van snelrechters voor het hele land past in ons streven naar een betere en snellere strafuitvoering. Zo pakken we het gevoel van straffeloosheid aan’, besluit Turtelboom.

‘Kijken of straffen ook uitgevoerd worden’

Karel Van Cauwenberghe van de vereniging van Onderzoeksrechters reageert op Radio 1 tevreden met de aanstelling van de nieuwe snelrechters. Hij vreest echter dat aan de kern van het probleem voorbij wordt gegaan.

‘Ik zal moeten zien of de straf die wordt opgelegd door de snelrechtbanken, ook zal uitgevoerd worden. Dit is positief, maar het probleem blijft.’

U wil onze betalende artikels lezen maar nog geen abonnement nemen? Meld u aan en proef gratis van  plus-artikels.

Lees gratis ›

Geen betaalgegevens nodig