Leraars krijgen 236 euro extra eindejaarspremie
Foto: BELGA

De Vlaamse leraars krijgen vanaf december 2014 een hogere eindejaarspremie: 236 euro bruto extra. Dat staat los van een eerdere beslissing om de eindejaarspremie te verhogen, met als doel de vermindering van het vakantiegeld in 2014 te compenseren. Dat bevestigt minister Smet aan onze redactie.

De verschillende onderwijsvakbonden zullen de ontwerp-cao verdedigen bij de achterban. Er is lang over onderhandeld. Ook de vorige cao werd in economisch mindere tijden afgesloten. Daarover zei Jos Van Der Hoeven van de christelijke onderwijsvakbond op de VRT-radio:

'Het gaat over een beperkt bedrag. Wij wilden echt iets doen aan de koopkrachtverhoging, ook al omdat de eindejaarspremie van leraars lager is dan die van de andere ambtenaren.'

Met het extra geld schuift de eindejaarstoelage van de leraars op in de richting van de ambtenaren. Netto zullen de leraars volgend schooljaar gemiddeld 115 euro overhouden van de extra 236 euro.

Vermindering vakantiegeld was al gecompenseerd

Even ontstond er commotie bij sommige leraars die zeiden dat het vakantiegeld in 2014 minder zal zijn dan in 2013. Vlaams minister van onderwijs Pascal Smet (SP.A).

'Op zich klopt dat maar die vermindering wordt volledig gecompenseerd door het optrekken van de eindejaarspremie en staat volledig los van wat in de nieuwe onderwijs-cao staat. Deze nuloperatie is een gevolg van afspraken rond personeelsbesparingen tussen de Vlaamse regering en de vakbonden in november 2012.'

Vlaams minister van Onderwijs Pascal Smet hoopt dat de nieuwe cao voor eind september goedgekeurd wordt.

U wil onze betalende artikels lezen maar nog geen abonnement nemen? Meld u aan en proef gratis van  plus-artikels.

Lees gratis ›

Geen betaalgegevens nodig