Het Koninklijk Museum voor Schone Kunsten aan de Leopold de Waelplaats in Antwerpen is woensdagnacht getroffen door een brand, die beperkt bleef tot het dak. Ondertussen is de brand geblust. De bluswerken ontregelden wel de luchtvochtigheid in de kelder waar de kunstwerken tijdens de renovatie worden bewaard.

Getuigen hadden om 2 uur ‘s nachts vlammen op het dak gezien en de brandweer verwittigd. Een dertigtal brandweermannen kwam ter plaatse om het vuur te bestrijden en er werd een veertiental brandweerwagens ingezet.

‘We hebben via de warmtebeeldcamera verschillende brandhaarden gelokaliseerd in het dakgebinte, een moeilijk bereikbare plaats. We moeten het dak op sommige plaatsen openen om het vuur te kunnen blussen, maar de brand is omschreven en onder controle. De rest van het gebouw heeft geen schade opgelopen’, stelde Stef Breesch van de Antwerpse brandweer donderdagnacht.

Het KMSKA liet donderdagochtend weten dat de brand geblust is. 'Hoe de brand precies ontstaan is zal het parket in de loop van de voormiddag onderzoeken.' 

Luchtvochtigheid bij kunstwerken uit balans

Het Koninklijk Museum voor Schone Kunsten is sinds september 2011 dicht voor renovatiewerken. In een eerste fase wordt asbest verwijderd en worden de oude, bijgebouwde structuren afgebroken. De werken duren nog zeker tot 2017.

De kunstwerken van onder meer Rubens worden zo lang bewaard in het schilderijendepot in de vroegere atoomschuilkelder. In het interne depot van het museum, waar de kunstwerken aanwezig zijn, raakte de luchtvochtigheid uit balans door de bluswerkzaamheden. Het KMSKA meldt nog dat die balans momenteel opnieuw op peil wordt gebracht.

U wil onze betalende artikels lezen maar nog geen abonnement nemen? Meld u aan en proef gratis van  plus-artikels.

Lees gratis ›

Geen betaalgegevens nodig