Obama: ‘Nog geen beslissing genomen over reactie’
Foto: AFP

De Verenigde Staten geloven niet dat de rebellen de gifgasaanval veroorzaakt kunnen hebben. Dat zei president Barack Obama woensdag in een interview met de Amerikaanse openbare omroep PBS. De VS hebben volgens Obama nog geen beslissing genomen over hun reactie op de aanval.

‘Niemand trekt nog in twijfel dat chemische wapens op grote schaal gebruikt werden in Syrië’, klonk het. Volgens Obama zijn de troepen van Assad de enigen die dergelijke aanval konden uitvoeren. De VS willen volgens Obama geen open confrontatie aangaan met de Syrische regering. ‘Maar er moeten internationale consequenties komen.’

Wat de VS juist zullen ondernemen, wil Obama dus nog niet zeggen. Hij heeft de kwestie al uitvoerig met zijn adviseurs besproken, maar een beslissing over een Amerikaanse operatie in Syrië is er nog niet.

De president verwierp het idee van een interventie om de Syrische oppositie te steunen. Een 'direct militair engagement' van de VS in de burgeroorlog 'komt de situatie op het terrein niet ten goede'. De VS en bondgenoten willen wel de Syrische regering 'een krachtige boodschap sturen dat ze dit best niet meer herhalen'.

Hopen op transitie

Het Assad-regime straffen 'zal niet alle problemen oplossen'. Obama hoopt dat een transitie zal optreden in Syrië. Hij is bereid om samen met Rusland en anderen te proberen om alle partijen rond de tafel te krijgen om een oplossing te vinden.

Een aanval met kruisraketten tegen militaire doelwitten wordt door velen waarschijnlijk geacht op korte termijn. Een officiële reactie van de VN-Veiligheidsraad op de gifgasaanval van vorige week in een buitenwijk van Damascus kwam er woensdag niet.

Inmiddels liet ook Berlijn weten niet langer te twijfelen aan de betrokkenheid van het Assad-regime bij de gifgasaanval. Dat zei een regeringswoordvoerder woensdagavond nadat bondskanselier Angela Merkel een telefonisch onderhoud had met de Britse premier David Cameron. Volgens de woordvoerder moet de Syrische regering geen hoop koesteren dat het dergelijke aanvallen in strijd met het internationaal recht onbestraft kan blijven uitvoeren. 'De bondskanselier denkt net als de premier (Cameron, red.) dat een internationale reactie onvermijdelijk is.'
 

U wil onze betalende artikels lezen maar nog geen abonnement nemen? Meld u aan en proef gratis van  plus-artikels.

Lees gratis ›

Geen betaalgegevens nodig