Gouverneurs bezorgd over hulpcentrales
Foto: lvd
Het falende nieuwe communicatiesysteem is reden tot frustratie bij brandweer en ambulanciers. De West-Vlaams provinciegouverneur Carl Decaluwé vraagt minister van Binnenlandse Zaken Joëlle Milquet (CDH) dringend actie te ondernemen.

De klachten van de brandweer en ambulanciers gaan over het CAD-Astrid-systeem, het systeem waarmee de politiediensten communiceren. Verschillende noodcentrales in Vlaanderen schakelden onlangs over op Astrid. Onder meer West- en Oost-Vlaanderen. Vaak ging dat ook gepaard met een verhuizing. Het moest één nationaal en efficiënt systeem voor alle hulpverleners worden.

Het systeem vertoont echter heel wat kinderziekten. In het Brugse AZ Sint-Lucas begrepen ze niet waarom het zo rustig was voor de ambulanciers sinds de invoering van het nieuwe oproepsysteem. Zo geeft het systeem verkeerdelijk door dat de maximumsnelheid rond het ziekenhuis 20 kilometer per uur is.

Het gevolg in de centrale laat zich raden: bijna altijd wordt een ambulance van een ander ziekenhuis uitgestuurd, omdat die zogezegd sneller ter plaatse is. In andere ziekenhuizen worden ambulances dan weer uitgestuurd naar plaatsen die niet bestaan, bijvoorbeeld door verkavelingen.

De West-Vlaams provinciegouverneur Carl Decaluwé vraagt minister van Binnenlandse Zaken Joëlle Milquet (CDH) in een brief dringend actie te ondernemen. De schuld voor de stroeve afhandeling van urgente noodsituaties zou na een rondvraag uitsluitend bij Astrid liggen, niet bij de hulpverleners. 

Decaluwé’s collega in Oost-Vlaanderen, Jan Briers, erkent dat er ook in zijn provincie regelmatig problemen zijn. ‘De problemen zijn wel minder dan in West-Vlaanderen’; zegt Briers.

 

‘Oproepen voor hulp komen niet eens toe’
Lees het volledige stuk in de krant

U wil onze betalende artikels lezen maar nog geen abonnement nemen? Meld u aan en proef gratis van  plus-artikels.

Lees gratis ›

Geen betaalgegevens nodig