Merkel: 'Grieken in eurozone was fout'
Duits kanselier Angela Merkel. Foto: AP
De verkiezingskoorts in Duitsland scheert stilaan hoge toppen. De erkenning door de Duitse regering dat Griekenland nog maar eens een steunpakket zal nodig hebben, geeft de oppositie eindelijk munitie om kanselier Angela Merkel te bestoken. Die schiet terug met scherp.

Met de verklaring van minister van Financiën Wolfgang Schäuble vorige week dat een nieuw hulppakket voor Griekenland onvermijdelijk is, deed de eurocrisis haar intrede in de tot dan toe matte verkiezingscampagne. 

Volgens de krant Der Spiegel staat Duitsland al garant voor 122 miljard euro leningen aan Griekenland. De eerste sociaal-democraat die de opening zag, was oud-kanselier Gerhard Schröder. Hij beschuldigde de regering-Merkel van ‘een heel grote leugen’ over de werkelijke kost van de redding voor de Griekse belastingbetaler.

Peer Steinbrück, de SPD-uitdager van Merkel voor het kanselierschap, dook meteen in het spoor van Schröder. ‘Deze regering onthult de waarheid in stukjes en beetjes. Er is geen leiderschap, er is geen transparantie, er is geen geloofwaardigheid.’

Merkel vond het nu stilaan welletjes en sloeg terug. Vooral oud-kanselier Gerhard Schröder moest het ontgelden. 

‘Zij die Griekenland toegelaten hebben tot de eurozone, moeten ons nu niet komen vertellen dat we problemen hebben met Griekenland’, aldus Merkel. ‘Kanselier Schröder heeft Griekenland opgenomen en het stabiliteitspact afgezwakt. Daar liggen de oorzaken van de huidige moeilijkheden.’

Merkel: ‘Griekenland in euro was vergissing’
Lees meer in de krant

U wil onze betalende artikels lezen maar nog geen abonnement nemen? Meld u aan en proef gratis van  plus-artikels.

Lees gratis ›

Geen betaalgegevens nodig