Verscheidenheid aan bacteriën vermindert risico's bij obesitas
Foto: Jimmy Kets
Het aantal verschillende bacteriën in de darmflora speelt een essentiële rol in de kans op gezondheidsproblemen ten gevolge van obesitas, zo blijkt uit een internationale studie waar ook een VUB-onderzoeksgroep aan meewerkte.

Obesitas, één van de belangrijkste 'moderne' kwalen, treft zo'n 14% van de Belgische bevolking, zo bleek uit cijfers van de Hoge Gezondheidsraad die vorige maand gepubliceerd werden. Men verwacht dat het aantal mensen met zwaarlijvigheid wereldwijd zal toenemen, tot meer dan 700 miljoen in 2015 (tegenover 400 miljoen in 2005).

De voorbije jaren toonden meerdere studies het verband aan tussen de bacteriën in onze darmen en onze gezondheid. Een nieuw onderzoek, waar onder meer de Belgen Falk Hildebrand, Gwen Falony en Jeroen Raes van het Vlaams Instituut voor Biotechnologie aan meewerkten, boog zich over de link tussen de darmflora en obesitas.

Grotere diversiteit aan bacteriën blijkt essentieel

De studie toont aan dat de darmflora een belangrijke rol speelt bij de ontwikkeling van medische complicaties bij mensen die aan obesitas lijden. Alles blijkt af te hangen van de diversiteit van de darmflora. Wie veel verschillende bacteriesoorten in de darmen heeft, loopt minder kans op complicaties zoals hart- en vaataandoeningen. Obese mensen met een minder gevarieerde darmflora zullen deze obesitas-gerelateerde aandoeningen sneller ontwikkelen.

Hoe meer verschillende bacteriën, hoe beter, zo lijkt het wel. Jeroen Raes (VUB), die de Vlaamse onderzoeksgroep leidt, spreekt van een 'verbazingwekkend resultaat'. Hij denkt dat de studie, die in het prestigieuze tijdschrift Nature wordt gepubliceerd, belangrijke bevindigen bevat voor de behandeling en zelfs preventie van obesitas. 'Er is echter meer onderzoek nodig, waarbij we mensen gedurende een langere periode opvolgen,' benadrukt hij.

Gezocht: Vlaamse darmflora

De studie is gebaseerd op een onderzoek bij in totaal 292 Denen, waarvan 169 aan obesitas lijden. Om te kijken of de resultaten ook bij ons overeind blijven, heeft Raes het Vlaams Darmflora Project opgericht. Vanaf eind september kunnen vrijwilligers stoelgangstalen inleveren om bij te dragen aan het onderzoek.