Obama vs. King
Barack Obama & Martin Luther King Foto: *
In de historische schaduw van M.L. King, op de trappen voor het Lincoln-monument in Washington, eerde de Amerikaanse president Obama gisterenavond de woorden 'I have a dream'. De wereld keek toe hoe hij de schoenen van zijn voorganger trachtte te vullen. Wij maakten een vergelijking tussen de twee grote sprekers.

Dat Obama de woorden 'I have a dream' zelf niet in de mond zou nemen, was voorspeld en alleen maar logisch. Hij zou nooit dezelfde sfeer, dezelfde historische context kunnen creëren als toen. Maar het principe van herhaling van dezelfde woorden, dat deed Obama ook:

  • 'That was the spirit... That was the spirit', zo sprak Obama over de strijders voor gelijkheid. 
  • 'Because they marched... Because they marched'. Obama roemt de vreedzame mars en wat die heeft bereikt voor veel zwarten.

In 1963 verwees Dr. King naar de grondwet, en hoe die de belofte van 'Life, Liberty and the pursuit of hapiness' voor de zwarten niet had ingelost. Obama herhaalde die specifieke woorden, en verwees net als King naar president Lincoln, die de belofte van 'leven, vrijheid, en het streven naar geluk' heeft gemaakt. En over die belofte zegden ze:

  • King: America has given the Negro people a bad check, a check which has come back marked "insufficient funds".
  • Obama: that promise, those truths remained unmet.

Beiden gebruiken graag tegenstellingen:

  • King: To live in a nation where they will not be judged by the color of their skin but by the content of their character.
  • Obama: And so they came by the thousands, from every corner of our country -- men and women, young and old, blacks who longed for freedom and whites who could no longer accept freedom for themselves while witnessing the subjugation of others.

Zwarten, blanken, latino's

En zo begon Obama over de grootste ongelijkheid die nu nog weegt op Amerika: de 'zwarte' werkloosheid die dubbel zo groot is als de 'witte'. Net als King schetst Obama een beeld van het huidige Amerika, dat nog barst van economische ongelijkheden, ook voor latino's en andere bevolkingsgroepen. De armoedekloof tussen zwart en blank is niet verkleind, maar vergroot.

En, opnieuw net als King, eindigt Obama met een boodschap van hoop: 'We now have a choice'. Maar die laatste boodschap van hoop is kort, veel korter dan die van King. King beeldt zich, heel uitgebreid, een wereld in waarin hij zou willen leven, en waarvan hij overtuigd is dat Amerika die droom kan bereiken. Hij voorspelt de grootsheid van Amerika.

Obama blijft heel vaag in wat hij dan bedoelt met 'verandering'. Wat moet Amerika nu doen om zo  veel zwarten uit de armoede te halen en in de middenklasse te loodsen? Op die vraag bleef Obama het antwoord verschuldigd.

 

Dit zijn de opvallendste woorden uit de speech van Obama:

En uit die van King:

 

U wil onze betalende artikels lezen maar nog geen abonnement nemen? Meld u aan en proef gratis van  plus-artikels.

Lees gratis ›

Geen betaalgegevens nodig