Ooggetuige

De paleizen van Buzescu

In het Roemeense Buzescu, ten westen van Boekarest, staan de meest bizarre huizen. Sommige hebben daken die je eerder in Japan zou verwachten, met ijzeren bollen of kantelen als tierlantijntjes. Andere lijken hun inspiratie te hebben opgedaan in de antieke wereld. Overal duiken enorme zuilenpartijen op. Een van de villa’s lijkt wel een kopie van een Griekse tempel. De huizen behoren toe aan de Kalderas, een zigeunervolk wier naam zoveel als koperslager betekent. Ooit trokken ze met paard en kar door Roemenië om handgemaakte cazanes te verkopen, distilleervaten die gebruikt worden voor het stoken van brandewijn. Vandaag hoeven ze dat duidelijk niet meer te doen. Voor de deur van hun sprookjespaleizen staan auto’s van de duurste merken geparkeerd. Een vier jaar oude Jaguar X-Type heeft zo te zien afgedaan. Hij staat te koop voor 9.900 euro. In tegenstelling tot hun Roemeense dorpsgenoten hebben de zigeuners volop geprofiteerd van de val van het communisme. Leegstaande fabrieken werden deskundig ontdaan van oud ijzer, al dan niet op een legale manier. Althans, dat is de officiële versie, want niet al hun geld blijkt eerlijk verdiend. Volgens de Roemeense politie zijn de meeste villa’s gebouwd dankzij oplichterij en belastingontduiking. De eigenaar van de “Griekse tempel”, Dan Finitu, was tot zijn dood vorig jaar een bekende naam in de Roemeense onderwereld. Zijn villa is een exacte kopie van het gerechtsgebouw van Caracal, een stad verderop. Na een van zijn veroordelingen wilde hij de rechter een poets bakken.

Gelu en Edi Petrache, een zesjarige tweeling, in hun weelderige huis met een barokke trap die niet toevallig naar een dollarsymbool leidt.
Gelu en Edi Petrache, een zesjarige tweeling, in hun weelderige huis met een barokke trap die niet toevallig naar een dollarsymbool leidt. Ivan Kashinsky/panos pictures
Aangeboden door onze partners

Niet te missen