Labille wil plafond toplonen afzwakken
Foto: Belga
Minister van Overheidsbedrijven Jean-Pascal Labille (PS) heeft drie uitzonderingen voorgesteld op het wetsontwerp over de toplonen dat deze week op tafel ligt. Zo zouden managers van Belgacom, Bpost en NMBS dan toch meer kunnen verdienen dan het voorgestelde maximumsalaris van 290.000 euro.

De Morgen schrijft dat Labille een nota overmaakte aan de federale regeringstop, waarin drie uitzonderingsmogelijkheden worden opgelijst. Vooraleer de uitzondering effectief wordt toegekend, zal echter wel toestemming moeten worden gevraagd aan de voltallige ministerraad.

Overheidsbedrijven waarvan meer dan 25 procent in handen is van privéaandeelhouders of die over meer dan 10.000 werknemers beschikken, kunnen op zo'n uitzondering rekenen. Dit betekent dat de topmanagers van zowel Belgacom, NMBS en Bpost niet noodzakelijkerwijs gebonden zijn aan het plafond voor de toplonen.

De derde uitzondering kan worden toegekend aan overheidsbedrijven die een herstructurering ondergaan. Dat is nodig wanneer bijvoorbeeld moet worden gezocht naar een crisismanager, zo stelt de nota.

Het plafond op de lonen van publieke topmanagers werd voorgesteld door Labilles voorganger Paul Magnette. Het voorstel botste echter op kritiek van de coalitiepartners, die de beperking te strikt vonden. Labille lijkt met de uitzonderingsmaatregelen een belangrijke toegeving te doen.

U wil onze betalende artikels lezen maar nog geen abonnement nemen? Meld u aan en proef gratis van  plus-artikels.

Lees gratis ›

Geen betaalgegevens nodig