‘Obama beslist eerstdaags over militaire aanval’
Foto: AFP

De Amerikaanse president Barack Obama zal waarschijnlijk eerstdaags over een mogelijke militaire aanval tegen Syrië beslissen. Hij beraadt zich momenteel met zijn nationale veiligheidsraad over een antwoord op de chemische aanval in Syrië van vorige week, maar een beslissing is nog niet gevallen, zei regeringswoordvoerder Jay Carney dinsdag in Washington.

Er bestaat volgens de VS geen twijfel over dat het regime in Syrië een chemische aanval heeft ondernomen. 'Na een rapport van de geheime dienst moet daar deze week nog rekening mee gehouden worden. Het draait er alleen nog maar om hoe moet geantwoord worden op deze aanzienlijke schending van de internationale normen', luidde het.

De Britse regeringsleider David Cameron en zijn vice-premier Nick Clegg legden er dinsdag de nadruk op dat mogelijke militaire stappen tegen Syrië enkel met het vermoede gebruik van chemische wapens door het regime van Bashar al-Assad hebben te maken.

‘Legale, concrete en evenredige maatregelen’

Clegg beklemtoonde dat het er niet om gaat de Syrische regering ten val te brengen of het Syrische conflict op te lossen. Het gaat er om ‘legale, concrete en evenredige maatregelen te treffen, die een signaal sturen dat het gebruik van chemische wapens vandaag onduldbaar is’.

Er is nog geen beslissing genomen, zei Cameron dinsdagavond in Downing Street, aldus de BBC. De vermoede chemische aanval bij Damascus vorige week is ‘moreel onduldbaar’, zei de Britse premier. Hij betichtte het Syrische regime ervan minstens in tien gevallen chemische wapens tegen de eigen bevolking ingezet te hebben.

Bij de vermoede gifgasaanval bij Damascus stierven vorige woensdag honderden mensen. Het Assad-regime ontkent chemische wapens tegen de eigen bevolking gebruikt te hebben.

U wil onze betalende artikels lezen maar nog geen abonnement nemen? Meld u aan en proef gratis van  plus-artikels.

Lees gratis ›

Geen betaalgegevens nodig