50.000 Belgen gebruiken elektronische sigaret
Foto: rr

Dit jaar hebben 50.000 Belgen de elektronische sigaret gebruikt. Dat komt overeen met twee procent van de rokers. In 2012 ging het nog om 0,2 procent van de rokers. Dat blijkt uit cijfers van de Stichting tegen Kanker.

Elektronische sigaretten zijn, net als gewone sigaretten, verboden op onder meer openbare plaatsen en in cafés. Uit de cijfers van Stichting tegen Kanker blijkt dat steeds meer rokers (ook) zogenaamde e-sigaretten roken. Luk Joossens van de Stichting waarschuwt voor nog andere gevaren. ‘Als een kind per ongeluk de vloeistof, die nicotine bevat, opdrinkt, zal het kind dat niet overleven’, zegt Joossens.

Minister van Gezondheid Laurette Onkelinx (PS) heeft de Hoge Gezondheidsraad om een advies gevraagd over e-sigaretten. Het advies, dat eind dit jaar verwacht wordt, zal ook gaan over shishapennen, die nu heel populair zijn bij kinderen in Nederland.

In België moeten alle producten die nicotine bevatten de wetgeving respecteren. Aangezien geen enkele elektronische sigaret erkend is, circuleren ze illegaal in ons land. Volgens een studie in het Franse tijdschrift ‘60 millions de consommateurs’ bevat de elektronische sigaret ook kankerverwekkende stoffen en voor de gezondheid schadelijke metalen.