Daniel Moreno (Katyusha) heeft de vierde rit in de Vuelta gewonnen. Hij was op de slotklim richting 'El Fin del Mundo' sneller dan Fabian Cancellara. Gianni Meersman werd vierde. Voor de derde dag op rij zat er een renner van Lotto-Belisol mee voorin. Deze keer onze landgenoot Dennis Vanendert. Hij strandde uiteindelijk op een Muur met stijgingspercentages tot 30%. Nibali is na vandaag opnieuw leider.

Alles over de Vuelta 2013 op Sportwereld.be

De vierde etappe in deze Vuelta werd gekleurd door een vijftal dat al vroeg voor de aanval koos. Onder hen onze landgenoot Dennis Vanendert van Lotto-Belisol. Net als de vorige dagen had de Belgische formatie dus een mannetje mee voorin. Zondag was Henderson mee, gisteren Reyes. Vanendert kreeg het gezelschap van de Zwitser Danilo Wyss (BMC), de Fransman Nicolas Edet (Cofidis), de Fin Jussi Veikkanen (FDJ.fr) en de Deen Alex Rasmussen (Garmin) die ook zondag al in de aanval trok.

Vandaag kregen de renners op een hobbelig parcours twee pittige hellingen voor de kiezen. Op 36 kilometer van de streep lag een Muur, de Mirador de Ezaro, met steile stukken tot maar liefst 30%. De aankomst lag ook bergop. De helling droeg de klinkende naam 'El Fin del Mundo' of 'het einde van de wereld'. 

Sterke Edet

De koplopers kregen vandaag een maximale voorsprong van ongeveer 7'30". Het peloton had de situatie onder controle en naarmate de Muur dichterbij kwam begon de voorsprong te slinken. Het vijftal begon toch als eerste aan de klim. Aanvankelijk kon Vanendert nog volgen, maar bij de steilere stukken moest hij er toch af. Vooral de Fransman Edet was heel sterk vandaag en kwam alleen boven. Hij zong het uiteindelijk uit tot 14 kilometer van de streep en kreeg ook terecht de prijs van de strijdlust.

Dan restte nog de klim naar 'El Fin del Mundo'. Flecha gooide onder de rode vlag zijn kaarten op tafel, 500 meter later maakte Daniel Moreno zijn move, en dat bleek de goede. Fabian Cancellara ging er nog achteraan, maar Moreno hield stand. Michael Matthews werd derde, onze landgenoot Gianni Meersman knap vierde.

Vincenzo Nibali (Astana) neemt na de vierde etappe de leiderstrui opnieuw over van Chris Horner. De beste Belg in de stand is Yannick Eijssen van BMC. Hij staat op 59 seconden van de Italiaan.

Uitslag rit 4

1. Daniel Moreno 4u37'47"

2. Fabian Cancellara +0"

3. Michael Matthews +0"

4. Gianni Meersman +0"

Stand na rit 4

1. Vincenzo Nibali 14u15'30"

2. Chris Horner +3

3. Nicholas Roche +8

4. Haimar Zubeldia +16

...

17. Yannick Eijssen +59