Moldavië krijgt gasverbinding met Europese Unie
Foto: EPA

De vroegere Sovjetrepubliek Moldavië krijgt binnenkort een gasverbinding naar de Europese Unie. De pijpleiding moet ervoor zorgen dat het land minder afhankelijk wordt van Rusland.

De werkzaamheden werden dinsdag opgestart in het bijzijn van de Moldavische premier Iurie Leanca en zijn Roemeense collega Victor Ponta. De pijpleiding zal gas aanvoeren vanuit Roemenië, sinds 2007 lid van de Europese Unie. Ook eurocommissaris voor Energie Günther Oettinger woonde de start van de werken bij.

Moldavië, het armste land in Europa, viert dinsdag de 22ste verjaardag van de onafhankelijkheid. In 1991 werd het land een onafhankelijke republiek, na een halve eeuw tot de Sovjet-Unie te hebben behoord. Sindsdien hield de Russische invloed onverminderd aan. Ook vandaag nog is Moldavië volledig afhankelijk van Russisch gas. Dankzij de nieuwe pijpleiding, die eind volgend jaar klaar moet zijn, zou een derde van de Moldavische gasconsumptie niet langer door Russische bronnen worden aangeleverd.

Moldavië hoopt lid te worden van de Europese Unie. De Unie betaalt 7 miljoen euro voor de nieuwe gasverbinding, die in totaal zo’n 28 miljoen euro zal kosten.

U wil onze betalende artikels lezen maar nog geen abonnement nemen? Meld u aan en proef gratis van  plus-artikels.

Lees gratis ›

Geen betaalgegevens nodig