Het Brusselse hof van beroep heeft dinsdag een 26-jarige Berchemnaar veroordeeld tot een gevangenisstraf van 20 maanden. De man had zich schuldig gemaakt aan een reeks diefstallen en afpersingen. Voor de Leuvense correctionele rechtbank had de man een celstraf van 18 maanden gekregen en in beroep had zijn advocaat voor een werkstraf gepleit. Omdat de man de laatste vier jaar al verschillende veroordelingen opstapelde, besloot het hof hem een zwaardere straf op te leggen.

De twintiger werd in 2010 voor het eerst veroordeeld. De correctionele rechtbank van Bergen legde hem toen een gevangenisstraf van enkele maanden op voor verschillende diefstallen. Sindsdien verzamelde de man nog drie andere veroordelingen, onder meer in Ieper en Leuven.

De man beterde zijn leven echter niet. Tussen september 2012 en april 2013 pleegde hij niet minder dan 6 inbraken in een school, in garageboxen en in een aantal auto’s. In april werd hij uiteindelijk opgepakt nadat hij in Diest op straat een man had overvallen, geslagen en beroofd.

Volgens zijn advocaat worstelt de twintiger, die geen vaste woonplaats heeft, al jaren met een drankprobleem, waarvoor hij nu behandeling zoekt. De man zou het ook moeilijk hebben om alleen in te staan voor de opvoeding van zijn twee minderjarige kinderen. Een werkstraf kon volgens de verdediging de nodige stabiliteit brengen. Het parket-generaal zag dat enigszins anders, eiste een zwaardere straf en werd daarin gevolgd door het hof van beroep.

U wil onze betalende artikels lezen maar nog geen abonnement nemen? Meld u aan en proef gratis van  plus-artikels.

Lees gratis ›

Geen betaalgegevens nodig