België nog niet gevraagd voor interventie in Syrië
In 2011 stuurde België F-16’s naar Libië. Foto: EdA
Ons land is nog niet benaderd om deel te nemen aan een eventuele interventie in Syrië. Dat zegt Buitenlandse Zaken. Intussen wil de N-VA de Kamercommissies Buitenlandse Aangelegenheden en Defensie vervroegd bijeenroepen over een eventuele deelname van ons land aan een internationale interventie in Syrië. Kamervoorzitter Flahaut is voorlopig niet van plan om op dat verzoek in te gaan.

Een internationaal initiatief tegen het regime van president Bachar al-Assad lijkt niet meer veraf. Toch is ons land nog niet gevraagd. 'We wachten op meer informatie van de inspecteurs van de Verenigde Naties', zegt Hendrik Van De Velde van Buitenlandse Zaken. Die verzamelen bewijzen van het gebruik van chemische wapens in Syrië. 'Ons land is nog niet direct of indirect benaderd voor een eventuele interventie.'

België is van mening dat voor een interventie de goedkeuring van de VN-Veiligheidsraad nodig is en dringt aan op de stemming van een resolutie. N-VA wil dat het parlement alvast zijn zeg hierover doet.

'Het is de bedoeling om hierover te praten voor de regering een beslissing moet nemen', zegt N-VA-Kamerlid Peter Luykx. Hij hoopt dat de Kamercommissies deze week nog of begin volgende week bijeen kunnen komen.

Déjà vu bij Flahaut

Kamervoorzitter André Flahaut is echter niet van plan om op het verzoek van de N-VA in te gaan. Volgens Flahaut is een vergadering van de Kamercommissie Buitenlandse Aangelegenheden in de huidige stand van zaken niet nodig. 

'We moeten de VN-experts laten werken', zegt Flahaut. De Kamervoorzitter zegt een déjà vu-gevoel te hebben bij de situatie in Syrië. Flahaut was in 2003 minister van Defensie en was toen gekant tegen de inval in Irak zonder mandaat van de VN-veiligheidsraad.

De Amerikaanse minister van Defensie Chuck Hagel liet dinsdag weten dat de VS klaar zijn voor een militair optreden, als president Obama het licht op groen zet. Die actie zal waarschijnlijk de vorm aannemen van enkele precisiebombardementen, vanop zee of vanuit de lucht.

U wil onze betalende artikels lezen maar nog geen abonnement nemen? Meld u aan en proef gratis van  plus-artikels.

Lees gratis ›

Geen betaalgegevens nodig