‘Oppositieleden werden gedood door terroristische organisatie’
Foto: AP

De Tunesische regering stelt dat de moorden op twee oppositieleden werden gepleegd door een aan Al-Qaeda gelieerd terreurnetwerk.

Dat verklaarde premier Ali Larayedh op een persconferentie in de hoofdstad Tunis. Het gaat om de organisatie Ansar al-Sharia, die eerder verantwoordelijk werd geacht voor aanvallen op de Amerikaanse ambassade in Tunis en op televisiezenders en kunsttentoonstellingen, waarvan de inhoud volgens hen ‘te Westers’ zou zijn.

Het netwerk, dat sinds dinsdag officieel als een terroristische vereniging wordt beschouwd door de Tunesische autoriteiten, zou de moorden op twee seculiere oppositieleden hebben beraamd. Chokri Belaïd en Mohammed Brahmi werden respectievelijk in februari en in juli voor hun woonst neergeschoten. Beide aanslagen schrikten het land danig op en leidden tot grote antiregeringsbetogingen.

Premier Larayedh beweert over voldoende bewijsmateriaal te beschikken om aan te tonen dat Ansar al-Sharia, de meest radicaal islamistische groepering in Tunesië sinds de val van dictator Ben Ali, verantwoordelijk is voor de politieke moorden. Het terreurnetwerk wordt er verder van verdacht vorige maand 8 Tunesische soldaten te hebben omgebracht op de berg Chaambi, in de buurt van de grens met Algerije.

U wil onze betalende artikels lezen maar nog geen abonnement nemen? Meld u aan en proef gratis van  plus-artikels.

Lees gratis ›

Geen betaalgegevens nodig