Aanval over enkele dagen, belooft Westen aan Syrische oppositie
De Amerikaanse minister van Defensie Chuck Hagel. Foto: afp

Het leger staat klaar om in te grijpen als president Obama daarvoor kiest, verklaart de Amerikaanse minister van Defensie Chuck Hagel. Munser Machus, lid van de Syrische Nationale Coalitie beweert dat het Westen over enkele dagen een militaire actie tegen het regime van de Syrische president Bashar al-Assad zal starten .

'We staan klaar van zodra Obama ons opdraagt aan te vallen', zegt Hagel in een interview met de Britse omroep BBC.

Obama heeft het Pentagon gevraagd Hagel 'alle opties voor alle situaties'  te geven. 'Wij zijn voorbereid', beweert Hagel. 'Wij hebben ons zo gepositioneerd dat we elke optie, die de president kiest, aankunnen. We zijn er klaar voor.'

Bewijzen

Hagel zei dat de VS 'zeer binnenkort' bewijzen zullen voorleggen dat het regime van de Syrische president Bashar Assad scheikundige wapens heeft ingezet tegen zijn eigen volk. 'Ik denk dat de bewijzen zullen aantonen dat het niet de rebellen zijn die (chemische wapens) hebben gebruikt. Er zal ongetwijfeld solide informatie zijn die bewijst dat de Syrische regering verantwoordelijk is', aldus de minister.

Eerder op de dag heeft hij overleg gepleegd met zijn Britse en Franse collega. Hagel zei dat het 'merendeel' van de landen ook meent dat het regime in Damascus verantwoordelijk is.

Binnen enkele dagen

Maandag vergaderden westerse gezanten met de Syrische Nationale Coalitie (SNC) in Istanboel. Onder meer VS-gezant Robert Ford nam deel aan de bijeenkomst.

Machus, lid van SNC, beweert dat de oppositie garanties kreeg dat acties om het Assad-regime te ontmoedigen chemische wapens te gebruiken, binnen enkele dagen zullen ingezet worden. De oppositie zou zich ook moeten voorbereiden op vredesgesprekken in het Zwitserse Genève.

U wil onze betalende artikels lezen maar nog geen abonnement nemen? Meld u aan en proef gratis van  plus-artikels.

Lees gratis ›

Geen betaalgegevens nodig