Nederlandse regering gaat 6 miljard extra bezuinigen
De Nederlandse minister van Financiën Jeroen Dijsselbloem Foto: EPA

De Nederlandse regeringscoalitie van VVD en PvdA heeft een akkoord bereikt over een extra bezuinigingspakket van 6 miljard euro. Dat heeft de Nederlandse minister van Financiën Jeroen Dijsselbloem laten weten.

Het pakket wordt nu volgens de minister verwerkt in de begroting die op Prinsjesdag, op 17 september, wordt voorgesteld. Details over het pakket wilde Dijsselbloem niet geven.

'Ik ben tevreden omdat we binnen de coalitie tot overeenstemming zijn gekomen en een pakket hebben gemaakt dat goed is voor Nederland', zei Dijsselbloem.

Vicepremier Lodewijk Asscher is tevreden over de gemaakte afspraken, maar wilde niet op de inhoud ingaan. Naar verluidt leiden de kabinetsmaatregelen volgend jaar tot een gemiddeld koopkrachtverlies van circa 1 procent over de hele linie.

Duidelijk was al dat het kabinet de lonen in de overheidssector, behalve die in de zorg, bevriest en dat de budgetten van de ministeries worden ingeperkt. De belastingschijven worden niet aangepast aan de inflatie. Verder is er geld gevonden door verkwisting en fraude in de zorg te bestrijden en komt er nog een extra korting op de budgetten van de departementen.

Volgens De Telegraaf daalt de koopkracht volgend jaar met ongeveer 1 procent. Lagere en hogere inkomens zouden zwaarder worden getroffen dan de middeninkomens. Volgens de krant mogen Nederlanders ook 100.000 euro belastingvrij schenken, als het geld wordt gestoken in de eigen woning van de ontvanger. Dat kan in het verlagen van de hypotheekschuld, maar ook in investeringen of renovatie van het huis.

Het kabinet zet volgens De Telegraaf ook het mes in de toeslagen, die vervangen worden door een huishoudentoeslag.

U wil onze betalende artikels lezen maar nog geen abonnement nemen? Meld u aan en proef gratis van  plus-artikels.

Lees gratis ›

Geen betaalgegevens nodig