Nederlandse premier vraagt Jemen om hulp voor ontvoerd koppel
Boudewijn Berendsen en Judith Spiegel Foto: AFP

De Nederlandse premier Mark Rutte heeft een brief gestuurd naar de president van Jemen, Abed Rabbo Mansour Hadi, waarin hij oproept tot meer inspanningen om journaliste Judith Spiegel en haar man te bevrijden. Dat meldt het Jemenitische staatspersbureau Saba.

Volgens de website van NRC Handelsblad bevestigt een woordvoerder van het ministerie van Buitenlandse Zaken de berichtgeving aan het persbureau Novum.

De brief zou het voorbije weekend door de Nederlandse ambassadeur aan de Jemenitische regering zijn overhandigd. Die is sinds vorige week weer op zijn post in Sanaa nadat hij enkele weken vanuit Den Haag had gewerkt. Begin augustus sloot de ambassade tijdelijk vanwege de dreiging van een terroristische aanslag. Rutte vraagt ook om verdere samenwerking bij het bestrijden van terrorisme.

Spiegel, die werkt als correspondent voor De Standaard en een aantal Nederlandse opdrachtgevers, en haar partner Boudewijn Berendsen werden in juni in de Jemenitische hoofdstad Sana ontvoerd. Vorige maand deden ze in een video (zie hieronder) een emotionele oproep aan de Nederlandse regering om in actie te komen voor hun vrijlating. Sindsdien is niets meer van hen vernomen. Het ministerie wil zolang de twee worden vastgehouden weinig over de zaak kwijt.

Het Nederlandse reisadvies voor Jemen is nog steeds negatief, net zoals van ons land. Alle reizen naar het land worden ontraden vanwege de politieke onrust in het land, een verhoogd risico van terroristische aanslagen en een permanent hoog ontvoeringsrisico.

U wil onze betalende artikels lezen maar nog geen abonnement nemen? Meld u aan en proef gratis van  plus-artikels.

Lees gratis ›

Geen betaalgegevens nodig