Wie wil militaire actie, wie niet?
Guido Westerwelle, minister van Buitenlandse Zaken Duitsland Foto: AFP

De waarschijnlijkheid van een militaire interventie in Syrië vergroot. Dus moeten regeringsleiders van westerse en Arabische landen stilaan kleur bekennen. Wie wil militaire actie, wie niet?

Voorstanders

 • De Verenigde Staten uiteraard, aangezien minister van Buitenlandse Zaken John Kerry gisteren zei dat de Amerikanen klaar zijn om in te grijpen. Minister van Defensie Chuck Hagel herhaalt in een interview met de BBC dat de VS ready to go zijn. Maar, voegt hij toe, er is nog geen finale beslissing genomen. ‘De VS willen binnen de limieten van het internationaal recht reageren, in samenwerking met de internationale gemeenschap.’
 • Frankrijk wil de schuldigen van de gifgasaanval straffen, verklaart president François Hollande. 'Het is zeer waarschijnlijk dat die schuldigen aanhangers van het Assad-regime zijn.' De Fransen zullen ook de militaire steun aan de Syrische oppositie opdrijven.
 • Duitse minister van Buitenlandse Zaken Guide Westerwelle blijft voorzichtig: ‘Als de beschuldigingen van een gifgasaanval kloppen, wil Duitsland deelnemen aan een militaire actie onder VN-vlag.’ Welke rol Duitsland precies zou spelen, liet Westerwelle nog in het midden.
 • Denemarken zal deelnemen aan een interventie, ook als er geen akkoord is van de VN. ‘Wij horen van onze bondgenoten dat er geen twijfel over bestaat: president Assad heeft chemische wapens ingezet tegen zijn eigen volk’, klinkt het bij premier Helle Thorning-Schmidt. ‘Dit zet maximale druk op de VN-Veiligheidsraad. Als de Veiligheidsraad niet optreedt, worden we gedwongen alternatieve reacties te overwegen.’
 • ‘Een proportionele reactie.’ Dat overweegt David Cameron. Zijn woordvoerder had eerder al gemeld dat plannen voor een aanval in de maak zijn. De Britse premier roept het parlement terug uit zijn zomerreces om de Britse reactie op de chemische aanval te bespreken. Dat zal donderdag gebeuren, waarop ook een stemming volgt. 
 • De Turkse minister van Buitenlandse Zaken Ahmet Davutoglu noemt de aanval een misdaad tegen de mensheid. ‘Dit is een test voor de internationale gemeenschap’, zegt hij, waarmee hij aandringt op een interventie.
 • Ook andere landen overwegen mee te stappen in een militaire actie. De legertop van de VS, Groot-Brittannië, Frankrijk, Duitsland, Italië, Canada, Saoedi-Arabië, Qatar, Turkije en Jordanië hebben de koppen bijeen gestoken om de krijtlijnen van een mogelijke militaire actie uit te tekenen. Als er een interventie komt, verkiezen ze een ‘gelimiteerde raketaanval’.

Tegenstanders

 • De Nederlandse Buitenlandminister Frans Timmermans kant zich tegen een interventie. De Tweede Kamer keert terug uit reces om wellicht morgen te debatteren over de zaak, schrijft de website van NRC Handelsblad.
 • Grootste tegenstander is bondgenoot van het Syrische regime Iran. Het land waarschuwt het Westen voor de gevaren van een militaire interventie: ‘Dat zou chaos brengen in het hele Midden-Oosten.’
 • Ook Rusland roept op tot voorzichtigheid en waarschuwt voor een schending van het internationaal recht. 'Het Westen manipuleert de moslimwereld als een aap met een granaat', twittert vicepremier Dmitri Rogozin.
 • Het officiële persagentschap van China vergelijkt de situatie in Syrië met het begin van de Irakoorlog. Toen beweerde de VS dat Irak kernwapens had, maar die zijn nooit gevonden, frist het agentschap het geheugen op. 'Een inval zonder VN-mandaat zou onverantwoordelijk en gevaarlijk zijn.'
 • Israël, notoir tegenstander van het Assad-regime, wil zich niet mengen in het conflict, tenzij Syrië het land direct zou aanvallen. Dat laat premier Netanyahu weten.

U wil onze betalende artikels lezen maar nog geen abonnement nemen? Meld u aan en proef gratis van  plus-artikels.

Lees gratis ›

Geen betaalgegevens nodig